Den Blå Kant - byrum

Bryggen og fodgængerbro Frederiksø med mennesker
Brygge og fodgængerbro Frederiksø

Den Blå Kant - byrum

Den Blå Kant er svendborgensernes og vores gæsters fælles byrum mellem by og vand. Den Blå Kant skal give forbindelse og rum for byliv hele havnen rundt.

Svendborg Kommune har gennem ført en arkitektkonkurrence i 2017-18. Vinderforslaget giver sammen med udviklingsplanen rammerne for hvordan vi skaber nye byrum, pladser og forbindelser på Svendborg Havn. Vinderprojektet er stort og omfattende og kan ikke realiseres på én gang, men sætter en visionær retning for udviklingen.

Siden konkurrencen har Svendborg Kommune realiseret første etape på Frederiksø, der stod færdig sommeren 2021 og har været en velbesøgt ny attraktion lige fra starten. 

Kommunalbestyrelsen har derudover afsat næsten 27 mio. kr. til at realisere højvandsbeskyttelse og nye byrum for Søndre Havn ved Gasværkskajen, Mudderhullet og Havnepladsen. Dette projekt kan du læse mere om her.

Fra august 2023 etablerer Svendborg Kommune nye byrum med promenade og stræder på Nordre kaj. Byrummet skal gøre vandkanten tilgængelig for alle og skabe forbindelse mellem kajen, de nye byggerier og byen. Det forventes at stå færdig i sommer 2024.

Endeligt arbejder Svendborg Kommune med at realisere en ny Havnepark, som skal være Svendborgs udendørs formidlingscenter for Geopark Det Sydfynske Øhav og forventes at stå færdig i 2026. 

Se en oversigt over etaper, der er realiseret eller som er på vej herunder.

Oversigtkort med Den Blå Kants anlaegsetaper

Når vi udvikler havnens byrum gør vi det i dialog med byens borgere. Der har i forbindelse med konkurrencen og realiseringen af de enkelte faser været afholdt flere borgermøder, havnevandringer, lavet udstillinger og meget mere. Har du spørgsmål eller gode ideer til havneudviklingen kan du altid kontakte en af medarbejderne fra havneudviklingsteamet her.

Se mere om Den Blå Kant i denne lille film , der blev lavet i forbindelse med udarbejdelsen af konkurrenceprogrammet for Den Blå Kant. Her spurgte vi byens borgere, foreninger og virksomheder, hvilke drømme de har for fremtidens Blå Kant. Alle ideer og bidrag fra denne proces er samlet i et idekatalog og blev taget med i konkurrenceprogrammet. Du kan læse ideklataloget her.