Frederiksø – kultur og erhverv

Foto af Frederiksø set fra Honnørkajen
Frederiksø set fra Honnørkajen

Frederiksø – kultur og erhverv

Frederiksø er byens åbne ø med oplevelser året rundt. På Frederiksø mødes de maritime erhverv med maritim turisme og kulturarv, anderledes kultur og outdooraktiviteter.

Frederiksø skal være hele byens ø og er tiltænkt en blanding af kultur og erhverv. Øens nordside summer af aktivitet indenfor maritime erhverv: skibs- og motorreparation. I de tidligere værftsbygninger på øens sydside, hvoraf flere er bevaringsværdige, er det Udviklingsprojektets mål at afprøve muligheder indenfor kultur og kulturerhverv. Byrådet har i april 2019 besluttet at udvikle den sydvestlige del af Frederiksø til en “Kulturkaj”. Det er sket på baggrund af en evaluering af de seneste års udvikling med midlertidige aktiviteter på Frederiksø.

Kulturpartnerskaber i de tidligere værftsbygninger

Svendborg Kommune udlejer lokaler i de tidligere værftsbygninger på Frederiksø i form af kulturpartnerskaber mellem lejere og Svendborg Kommune. Lejeren forpligter sig til at gennemføre en række aktiviteter i form af eksempelvis kurser, events eller andet som modsvarer en husleje. I udvælgelsen af projekter er der lagt vægt på kulturelle og maritime aktiviteter, der sætter Svendborg på landkortet, understøtter liv på havnen ved at tiltrække borgere og gæster, er nyskabende og originale og så vidt muligt strækker sig over hele året.

Lejerne på Frederiksø er et skønt miks af håndværk, kunst, kultur, events, værksteder og udstilling. Vi præsenterer løbende lkulturpartnerne på siden her og på Facebooksiden fremtidens Havn.

Herunder kan du se hvem du kan besøge i de forskellige bygninger:

Kantinebygningen

ATELIER CLOT : Atelier Clot, som er Paris' ældste litografiske værksted er grundlagt 1896. Stedet har med sin nye adresse på Frederiksø nu også værksted, trykkeri og galleri i Danmark. Atelier Clot ledes af Charlotte og Morten Brunsholt, der bor i Lundeborg. I Paris er det Christian Bramsen, der driver atelier og forlag, der hører til - hans far Peter Bramsen, som havde stedet før, bor nu i Svendborg. 

KOSTUMARIUM Danmarks Kostumarium - ej blot til pynt er titlen på en helt ny type museum og udstilling i DAnmark. Thomas Sjølander er initiativtageren, og kostumariets formål og kunstneriske vision er at vise kostumer fra store danske og udenlandske tv-, film- og teaterproduktioner. Med lokalerne på Frederiksø på 620 m2, hvor man fik nøglerne i december, er der pludselig konkrete rammer til drømmen: - Vi håber og arbejder stadig på at åbne i starten af juni. Vi er i fuld gang med planerne for ombygningen, siger Thomas om arbejdsprocessen lige nu. Danmarks Kostumarium får til huse i den gamle kantine for værftsarbejderne. 

BEATYARD MUSIC: Et lydstudie og musikalsk værksted. Vi har til formål at samle alt lige fra nystartede producere og rappere, til garvede musikere og sangskrivere, der kan møde hinanden, skabe kontakt, netværke og samarbejde om at skabe ny musik og lyd sammen.  Vi består af et lille hold af prisvindende komponist/producer/lydtekniker, musikere, sangskrivere, rappere og sangere. Efter aftale, kan der bookes tid, hvor vi står klar til at indspille, mixe og hjælpekunstnere med at få et færdigt professionelt resultat. Vi afholder workshops, foredrag og events.

Stålhallen

DANMARKS MUSEUM FOR LYSTSEJLADS: Udstillingen i museet er levende og vores værksted/arbejdsdæk er en integreret del af udstillingen. Der udskiftes løbende fartøjer og nye historier bliver fortalt.
I udstillingen vises omkring 40 fartøjer og på plancher og skærme fortæller museet mere end 150 års historie med lystsejlads og sejlsport i Danmark. Ved Sejlskibsbroen tæt på museet udstilles fem sejlende fartøjer. Se åbningstider mm på museets hjemmeside her
I 2021 har museet indgået et nyt samarbejde med Svendborg Museum omkring et fælles udstillingsareal. Læs mere her.

Snedkeriet

ALT GODT er en fællesskabs-orienteret platform, hvor det at deltage er i højsædet. Hos Alt Godt kan voksne, grupper og familier være med til at fx. at brygge øl, bygge en pizzaovn, bage pizzaer, lave æblemost, lave cider, riste kaffe og væremed til at sælge og servicere for kajens gæster

DOK57 - MUSIK SNEDKERIET er et musikstudie på Frederiksø. Vi arbejder primært med vokaler, beat produktion og udgivelse af musikken, bla. inden for genre som HipHop, Pop og Afrobeat.Vi arbejder også med at udvikle talenter, det gør vi bla. ved at udvide forståelsen for musikbranchen og understøtte en personlig udvikling. Har du brug for at indspille en sang eller et sted, hvor du kan komme og lave din musik og møde andre med samme interesse, eller vil du gerneoptræde til en af de kommende koncerter..Så er du velkommen til at kontakte os via: Facebook.com/DOK57MS, eller på mail: DOK57MS@gmail.com, du er selvfølgelig også velkommen til at kigge forbi.

 

 REJS TIL DANMARK - Rum for kritisk turisme Rejs til Danmark er et klima- og naturpolitisk projektrum for kritisk turisme, der inspirerer til indenrigsrejser og skaber en fælles refleksion over rejseadfærd og mobilitetsvilkår for svendborgensiske borgere og andre gæster på øen.

ATELIER LARS LAUGE: Et skabende værksted for billedkunst, hvor jeg udvikler og skaber min kunst. Publikum er velkommen til at se de udstillede værker, og hvis man har lyst, er det også muligt selv at forsøge sig med pensler og lærred. På grund af pladsen kræver det dog, at man på forhånd ringer og bestille en prøvetime eller to. Formålet er at give publikum en kunstnerisk oplevelse og udbrede kendskabet til billedkunst i al almindelighed -  så det er også muligt blot at bestille en time, hvor I kan stille spørgsmål og jeg fortæller om kunstens mange facetter.

Skulpturium v/ Sven Peder Hansen.  Et skulpturværksted med hovedfokus på skulptur i bronze, afformning og modellering. Det er et udflugtsmål åbent for Svendborgs borgere, turister i byen og grupper med kunstinteresse så som skoler og andre kulturinstitutioner. Der afholdes kursus i skulptur croquis med modellering efter levende model og efterfølgende støbning til bronzeskulptur. Jeg har arbejdet professionelt med bronzeskulptur i over 20 år. Jeg kan præsentere moderne og klassiske teknikker og håndværk med både nyt og velkendte materialer i et værksted åbent for publikum. Det er en levende udstilling, med fokus på processen, teknik og materiale, hvor folk kan komme i dialog med kunstneren og få en oplevelse med hjem. Åben dør mandag og fredag mellem kl. 9-15 og ved specielle lejligheder eller efter aftale. Skulpturium@hotmail.com Tlf. 20 61 67 44.

 

KERAMIKSTEDET:  De tre kvinder bag Keramikstedet, har en forkærlighed og erfaring i keramik. Interessen er stor og fokuseret, så de søgte om et sted at arbejde og lære fra sig, nemlig Keramikstedet, der er indrettet ude på spidsen af Frederiksø i et ca. 75 kvadratmeter stort lokale. Her vil man holde kurser, arbejde med keramik, glasur og nyde leret - på Frederiksø og meget gerne bidrage ind i fællesskabet med events og koncentreret håndværksarbejde. - Vi vil gerne tilbyde noget nyt at samles op, håndværket, et socialt, kulturelt og arbejdende fællesskab, siger Anne Katrine Bach, der står bag sammen med Marie Debié og Anna Levoel.  kontakt@keramikstedet.dk