
De fire kommuner omkring det Sydfynske Øhav: Ærø, Langeland, Faaborg-Midtfyn og Svendborg kommuner - blev i 2008 af Kulturstyrelsen udpeget i fællesskab som kulturarvskommune. Baggrunden er at kommunerne har en fælles maritim kulturarv i øhavet, havnene, søfolkene og erhvervslivet med værfter, rederier, shipping, færger m.m. I fællesprojektet, hvor også områdets museer indgik, stillede kommunerne sig spørgsmålet: Hvordan kan den maritime kulturarv blive en katalysator for turisme, bosætning og erhvervsudvikling?
Øhavet er snitfladen mellem de fem havne og deres individuelle fortællinger: Marstal, Ærøskøbing, Rudkøbing, Faaborg og Svendborg havne.
Projektets udgangspunkt var den faste, byggede kulturarv, som er så rigt repræsenteret omkring havnene. Havnene supplerer hinanden på bedste vis, således at man på en rejse mellem havnene vil kunne få et næsten komplet billede af en typisk dansk købstadshavn. Her findes en stribe velbevarede kulturmiljøer: den oprindelige brogade, værftet, trafikhavnen, fiskerihavnen, havnepladsen med toldbod, hotel, havnekontor, vejerbod og flere andre.
Du kan læse mere om det fælles kulturarvsprojekt Sydfyns Blå Hjerte her.