
Oversvømmelse i Ørkildsgade, 2019. Foto: Vand og Affald A/S
Frilægning af Kobberbækken er en enestående mulighed for at imødegå klimaforandringerne med flere og kraftigere skybrud. Ved en frilægning af Kobberbækken med tilpasning til de forøgede vandmængder vil vi kunne undgå de skader oversvømmelserne forårsager. Men frilægningen har også en række andre fordele – en indbygget merværdi.
Kobberbækken og biologien
Kobberbækken og Trappebækken er naturlige vandløb og kan fungere som gyde- og opvækstområder for eksempelvis ørreder. Problemet for fisk og anden fauna er imidlertid, at de åbne vandløb er afskåret fra sundet med en 400 m lang rørlagt strækning fra Nyborgvej til havnen. Derudover er fisk og anden faunas fri bevægelighed forhindret af opstemninger ved Øverste og Nederste Ørkilds Mølle. En frilægning af Kobberbækken vil, sammen med en fjernelse af opstemningerne, forbedre biodiversiteten og muliggøre en opfyldelse af målsætningerne for vandløbene.

Kobberbækkens - eksisterende forhold. Foto: Rambøll.
Kobberbækken og kulturhistorien
Områderne langs med Kobberbækken og Trappebækken ligger ved og umiddelbart syd for Ørkilds Borg, der er omtalt første gang i 1200-tallet, og som er ét af Danmarks største
voldsteder. Ørkilds Borg og Ørkild By blev begge brændt ned til grunden i 1534 under Grevens Fejde og Ørkilds Borg blev aldrig genopført. Det er ukendt, hvornår Øverste Ørkilds Mølle og Nederste Ørkilds Mølle er etableret, men begge kan sandsynligvis dateres helt tilbage til etableringen af Ørkild By, dvs. til 1200 – tallet. Ved en frilægning af Kobberbækken er det oplagt samtidig at fortælle den væsentlige kulturhistorie om bla middelalder, kongeborg, Grevens Fejde og møllerier som ligger lige for.

Kobberbækkens nedre løb i 1930’erne. Både Øverste og nederste Ørkilds Mølle fremstår tydeligt. Bag nederste mølle anes den åbne mølledam – nu parkeringsplads.
Foto: Sylvest Jensen, Det Kgl. Bibliotek, www.danmarksetfraluften.dk
Kobberbækken og byudviklingen
Kobberbækkens frilægning fremmer kvaliteten af det boligområde, som planlægges på Godsbanearealet. Hovedidéen er, at der via klimatilpasning også kan opnås nye kvaliteter til de byrum og rekreative arealer, der alligevel indgår som en del af et boligkvarter. Planerne for Godsbanen og Kobberbækken er endnu ikke endeligt vedtaget af Kommunalbestyrelsen.

Planen viser forløbet af Kobberbækken, via Øverste og Nederste Ørkilds Mølle, under Nyborgvej og på langs gennem Godsbanearealet. Illustration: Rambøll